jpgFeature/sdesk 696 implement raw brick http
BALL methode ( 1 dag )
BALL methode ( 1 dag )

Procesberekeningen met fh- en jh-waarden

 

Wat is de methode van Ball?

In de VS is de methode van Ball is al bijna een eeuw de standaardmethode voor het bepalen van de benodigde verhittingstijd. De hittepenetratie van een product wordt daarbij gemeten en uitgedrukt in fh- en jh-waarden. Hiermee kunnen de procestijden worden berekend bij wisselende procesvariabelen: begintemperatuur product, ingestelde autoclaaftemperatuur, opkomtijd, gewenste F-waarde.

Wat voegt de methode van Ball toe?

Met fh en jh kunnen de effecten van gewijzigde procesvariabelen op de benodigde verhittings-tijd vooraf worden doorgerekend. Dit soort berekeningen zijn tijdrovend, maar kunnen met een computer-programma snel worden uitgevoerd. Berekeningen met het programma Stumbo, dat deel uitmaakt van het lesmateriaal, zullen gezamenlijk worden gemaakt.

Hoe worden fh en jh van een product bepaald?

Dit gebeurt aan de hand van het gemeten verloop van de kerntemperatuur tijdens een praktisch verhittingsproces. Met de hand is dit zeer tijdrovend, maar met een geschikt computerprogramma gaat het snel. Dit zal gezamenlijk worden geoefend en gedemonstreerd met de optie aanwezig en ValSuite Plus en ValSuite Pro. De aangedragen voorbeelden zijn aan de praktijk ontleend. Ook zal het gebruik van het programma ValSuite Plus/Pro voor dit doel worden gedemonstreerd met een ter plekke uitgevoerde meting.

Biedt de methode van Ball nog extra voordelen?

Aan de hand van praktische voorbeelden zal worden gedemonstreerd dat de half-logaritmische grafieken van de Ball-methode meer inzicht geven in het proces, met name bij (deels) vloeibare producten. Bij het gebruik van dataloggers die pas achteraf kunnen worden uitgelezen is deze methode vaak de aangewezen weg.

Trainingsdata 2018 : in overleg... 

Heeft u nog vragen over de training of wenst u aanvullende informatie ?

Neemt u gerust contact op met ons:.

E-Mail: benelux@ellab.com
Telefon: +31 (0)74 205 1234


Meer informatie
Newsletter Sign up